Happy With Yoga: een interview

I n t e r v i e w  m e t  R o l f  v a n  B a a l e n  v a n  H a p p y  w i t h  Y o g a

Yoga staat al eeuwenlang bekend om haar vele gezondheidsvoordelen dus een artikel over deze bewegingsvorm mag eigenlijk niet ontbreken op dit platform. Wat kan Yoga nou specifiek voor iemand met een chronische ziekte of beperking betekenen? We vroegen het aan een expert. Rolf van Happy With Yoga is al jaren Yoga docent en houdt zich daarnaast ook bezig met Mindfulness en de Wim Hof (Iceman) Methode. We legden hem al jullie brandende vragen rondom Yoga, Mindfulness en gezondheid voor en hij heeft ze met veel enthousiasme beantwoord. Enjoy!

W i e  z i j n  H a p p y  w i t h  Y o g a ? 

Wij zijn Rolf en Melanie en we hebben samen het online Yoga platform Happy with Yoga opgezet. Op onze website http://www.happywithyoga.com willen we mensen informeren en inspireren over alles wat met Yoga, Mindfulness, Meditatie en alles daaromheen te maken heeft. Dit doen we onder andere door blogs, video’s, foto’s en online cursussen. Daarnaast geven we regelmatig workshops op verschillende plekken in Nederland en België en organiseren we Yoga weekenden en vakanties.

IMG_9180

1. Zijn er vormen van Yoga die je afraadt bij mensen met een chronische aandoening van het bewegingsapparaat?

Dit hangt er heel erg vanaf welke aandoening dit is en welke beperkingen dit met zich mee brengt. Wij zijn van mening dat er voor iedereen een vorm van Yoga bestaat die toegankelijk is.

In het algemeen zijn vormen van Yoga zoals restoratieve Yoga, Yin Yoga, Yoga Nidra of meditatie meer toegankelijke vormen wanneer mensen te maken hebben met een beperking of aandoening. Bovendien kunnen deze vormen van Yoga vaak helpen bij het herstellen of de symptomen verlichten.

2. Als je net begint met Yoga, hoe vaak per week kun je dan het beste oefenen en waar moet je vooral op letten?

Je kunt Yoga elke dag oefenen. Neem bijvoorbeeld elke dag een half uurtje de tijd om thuis je matje uit te rollen met behulp van een aantal online video’s. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een keer per week naar een echte les gaan. Vaak ga je de echte voordelen van Yoga merken naarmate je meer oefent. Maar het moet natuurlijk wel binnen je dagelijkse leven passen. Dus begin klein en bouw het vanaf daar verder uit.

Belangrijk is om je vooral op de ademhaling te focussen. Dat is een van de dingen waarmee Yoga zich onderscheidt van bijvoorbeeld fitness of pilates. De ademhaling heeft je veel te vertellen en je kan er veel invloed mee uitoefenen op je lichaam en geest.

3. Als je Yoga en/of meditatie doet ter bevordering van je slaap, op welk tijdstip kun je dit dan het beste doen? Vlak voordat je gaat slapen of een tijdje ervoor?

Je kunt dit prima doen vlak voordat je gaat slapen. Zorg er dan wel voor dat het een rustige vorm van Yoga is. Yoga Nidra is trouwens ook heerlijk om te doen voor het slapengaan. Zie: http://www.iyoganidra.nl

4. Er wordt weleens gezegd dat dagelijkse meditatie net zo goed kan werken als antidepressiva. Hoe lang per dag moet je ongeveer mediteren om dergelijke resultaten te kunnen boeken?

Ik kan hier helaas geen eenduidig antwoord op geven, want dat ligt er heel erg aan welke meditatie je doet en hoe goed je in staat bent om je te focussen op de oefening. Toch kan tien minuutjes per dag mediteren al een heel gunstig effect op je brein hebben. Je voelt je kalmer, meer gefocust en minder gestresst. En als je het in de ochtend doet, neem je die rust mee in de rest van je dag.

peter-hershey-113988

5. Waarom worden Yoga, Qigong en mindfulness zo nadrukkelijk aangeraden voor MS patiënten, wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Ik heb hier zelf weinig ervaring mee, maar er zijn studies die de positieve voordelen van Yoga op MS patiënten aantonen. MS is een chronische ontstekingsziekte van het centrale zenuwstelsel. Met Yoga, meditatie en de ademhaling kunnen we ons zenuwstelsel deels beïnvloeden. Dit zou kunnen verklaren waarom Yoga helpt bij MS patiënten, maar voor de precieze werking daarvan is het handiger om arts te raadplegen.

6. Zijn er Yoga houdingen die kunnen helpen bij (chronische) hoofdpijn of migraine en zo ja, welke houdingen zijn dat?

De oorzaak van migraine is vaak er vaag, maar het wordt vaak gerelateerd aan stress, prikkels en emotionele klachten. Ik heb ook een tijdje te maken gehad met migraine. Ongeveer een keer in de twee maanden had ik hier last van, maar sinds ik begonnen ben met Yoga en meditatie heb ik er geen last meer van gehad.

Een specifieke houding heb ik niet, maar ik zou Yoga en meditatie meer zien als geheel om jezelf meer in balans te brengen en je lichaam gezonder te maken. Zo kunnen oorzaken van migraine die gerelateerd zijn aan stress, prikkels en emoties wellicht verholpen worden, zoals bij mijzelf waarschijnlijk ook het geval was.

7. Hoe kun je gebruik maken van je adem om chronische pijn draaglijker te maken?

Dit zal per aandoening verschillen, wat het lastig maakt om een eenduidig antwoord te geven. Wel is het zo dat je door middel van je ademhaling je zenuwstelsel kunt kalmeren. Van actiemodus, schakel je over naar de ontspanningsmodus. In de ontspanningsmodus vindt het herstel en genezing van ons lichaam plaats. Door je ademhaling te controleren en te sturen kun je dus invloed uitoefenen op het herstellen van je lichaam. Dit kan onder andere door laag in de buik te ademen en vooral de uitademing te kalmeren en te verlengen.

8. Ik heb bij veel Yoga poses last van mijn polsgewrichten, die ietwat hypermobiel zijn. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik niet na elke yogasessie nog dagenlang polsklachten ervaar?

Hypermobiliteit in Yoga is moeilijk, want je bent heel erg snel geneigd om te overstrekken, wat niet goed is. Wees je dus heel erg bewust van de positie van je lichaam en het overstrekken va lichaamsdelen in houdingen. Zo ook bij de polsen.Daarnaast is het verstandig om je te verdiepen in hoe je je polsen neer kunt zetten zodat ze het sterkst zijn en je gewicht het beste kunnen dragen. Ook het specifiek opwarmen van de polsen werkt vaak goed.

Je zou eens kunnen kijken naar deze blog die Melanie daarover geschreven heeft: http://www.happywithyoga.com/yoga/yoga-oefeningen-bij-pijnlijke-polsen

gaetano-cessati-128379

9. Wat kan Yoga of mindfulness voor je betekenen als je een angst- of paniekstoornis hebt?

Heel veel. Je leert met Yoga en Mindfulness om dichter bij jezelf te komen in plaats van constant op de automatische piloot te leven en geleid te worden door je angsten, emoties en die prikkels die daarbij horen. Door de bewustzijnsverruiming creëer je een moment van rust tussen de prikkel die je binnenkrijgt en jouw reactie daarop. In dat moment ligt je mentale vrijheid.

10. Kan Yoga ook helpen bij de vertering en zo ja, welke vormen van Yoga of welke houdingen zijn daar geschikt voor?

Ja zeker. Ook hier speelt het zenuwstelsel een belangrijke rol. Je lichaam verteert met name voedsel wanneer het in ontspanning is. Dat is waarom mensen die last hebben van stress vaak weinig eetlust hebben. Door je lichaam weer in ontspanning en in balans te brengen, kan het zich weer richten op het verteren van voedsel.

Daarnaast helpen Yoga houdingen om de organen een lichte massage te geven. Dit stimuleert de afvoer van afvalstoffen en de doorbloeding in de organen. Hierdoor kunnen ze beter functioneren en beter hun werk doen. Met name gedraaide Yogahoudingen zijn hier extra goed voor.

****

StockSnap_6PLYAXTB8D