Chronisch ziek & bloggen

C h r o n i s c h  z i e k  e n  e e n  b l o g : e e n  p e r f e c t e  m a t c h ?

De afgelopen jaren zijn chronisch zieke mensen steeds meer van zich gaan laten horen. Via sociale media als Twitter en Facebook, maar tegenwoordig ook veel via Instagram, YouTube en blogs. Er is een hele nieuwe groep bloggers ontstaan, lijkt het wel, en dat is niet zonder gevolgen gebleven. Blogs van chronisch zieken – vooral vrouwen – doen het goed bij bezoekers en maken in veel gevallen ook echt iets los bij het niet-zieke publiek. Eigenlijk heel bijzonder. Maar zo’n blog over je gezondheid beginnen én bijhouden, dat doe je niet zomaar even. Het kan ontzettend waardevol zijn, maar je moet er ook goed over nadenken.

Iets wat helemaal van jou is

Ziek zijn is niet makkelijk: dat hoeven we niet te verbloemen. Als je veel thuis zit, je dromen niet kunt najagen, voortdurend offers moet brengen en vaak voor narigheid naar het ziekenhuis moet, dan is het heel logisch dat je die frustratie en tranen af en toe ergens kwijt moet. Mensen om je heen zeggen misschien dat je sterk moet zijn en er het beste van moet maken, maar soms lukt dat gewoon even niet. Bloggen kan je helpen om je ellende van je af te schrijven, om je even met andere dingen bezig te houden, om de tijd door te komen. Je blog is iets wat helemaal van jou is en waar je mee kunt doen wat je wilt, waar je controle over hebt en waar je troost en plezier uit kunt putten. Je blog kan jouw lichtpuntje zijn, iets waardoor je kunt ontspannen en afleiding kunt vinden. Maar je blog is ook iets waar je trots op kunt zijn: als het niet lukt om te werken of naar school te gaan, kun je met je blog toch je talenten gebruiken, je dagen nuttig invullen en het gevoel hebben dat je iets bereikt… en dat is heel erg waardevol.

Het bloggen kan jou ook heel veel geven. Zo kun je er lotgenootjes door leren kennen, je kunt er nieuwe skills door leren, misschien kom je er wat meer de deur door uit en als het goed is, is het iets waar je energie van krijgt en waar je dagen wat leuker door worden! Als je schrijft over hoe jij dealt met je ziekte, kan dat ook enorm goed zijn voor je persoonlijke groei!

Iets voor je dierbaren

Je hebt vast een hele hoop mensen om je heen die om je geven en die graag willen weten hoe het met je gaat, of je het allemaal nog trekt en welke ontwikkelingen er zijn in je ziekteproces. Het kan heel goed zijn dat je dan helemaal de energie niet hebt om die mensen via de telefoon of de mail of zelfs maar via appjes en sms’jes op de hoogte te houden, zeker als dat ook mensen zijn die je verder niet zo vaak spreekt. Met je blog kun je je dierbaren dus een beetje op de hoogte houden van alles wat er met jou gebeurt zonder dat je daar extra energie aan kwijt bent.

Iets voor ‘’de anderen’’

Als jij blogt over je ziekte, zul je merken dat er veel meer anderen zijn die ook ziek zijn dan je had gedacht. Mensen kunnen zichzelf misschien wel in jouw stukjes herkennen, zeker als je schrijft over het omgaan met je ziekte en daar tips over geeft. Maar bloggers die openhartig schrijven over hun ziekte en de nare, maar ook de positieve kanten daarvan, zorgen voor heel veel bewustwording. Taboes worden doorbroken en mensen krijgen inzicht in hoe het eigenlijk is om ziek te zijn, om je leven heel anders te leiden dan zijzelf gewend zijn. Dat geldt zeker als je schrijft over mentale problemen. Je kunt op die manier echt iets betekenen, gewoon vanuit je eigen huis.

StockSnap_04HR3ASS4J

Iets voor de maatschappij

Die bewustwording heeft ook nog een ander effect: met jouw blog kun je zorgen dat mensen misschien wat meer gaan nadenken over zaken als politiek, gezondheidszorg en hulpverlening. Als jij jouw ervaringen deelt, maar ook hoe jij vindt dat het zou moeten, wat jij graag zou willen, zou het zomaar kunnen zijn dat je echt gehoord wordt. Je artsen, docenten, verzekeraars en ga zo maar door lezen je stukjes misschien wel en het kan zomaar een eyeopener zijn. Dat is natuurlijk best een beetje eng, maar ook héél erg waardevol. Want daar gaat het uiteindelijk om: dat alle misconcepties over ziek zijn de wereld uit geholpen worden en dat ‘’de maatschappij’’ een beter beeld krijgt van wat wij spoonies nodig hebben. Een blog kan een enorm krachtig medium zijn!

Bedenk wel: hoe veel wil je delen?

Het klinkt dus allemaal supermooi, dat bloggen. Maar bedenk wel: het is niet niks. Je praat over een heel gevoelig en kwetsbaar stukje van jouw leven en je moet je echt prettig voelen bij je blog. Probeer zo min mogelijk regeltjes voor jezelf op te stellen, maar doe het lekker op je eigen manier. Het belangrijkste is echter dat je bij alles nadenkt: is het verstandig om dit te delen? Zeker wat betreft uitkeringen en medicijnen moet je wel zeker weten dat je wilt dat mensen het weten. Maar dat geldt ook voor jouw eigen ziektesituatie: wil je graag dat mensen weten hoe het voor jou is om op je slechtst te zijn en welke beperkingen je allemaal hebt, dan is daar niets mis mee. Maar zorg dat je het zeker weet, want het is en blijft het internet: je weet nooit wie er meeleest. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag: zou ik willen dat een ‘’kennis’’ of een ‘’vriend van een vriend’’ dit wist? Of: zou ik dit vertellen aan iemand die ik nét heb leren kennen?

Zij gingen je al voor

De laatste jaren zijn er steeds meer bloggers bij gekomen in de gezondheidsniche en dat is supergoed: op die manier heb je heel veel lotgenootjes en inspiratiebronnen om je voordeel mee te doen. Het scala aan blogs over chronisch ziek zijn bewijst ook dat er heel veel manieren zijn om je blog aan te pakken!

Zo laat Dagmar zien hoe ze haar leven zo mooi mogelijk invult en hoe ze haar ziekte naar de achtergrond heeft laten verdwijnen: ontzettend inspirerend en knap! Kim schrijft heel erg openhartig en vaak ook treffend hoe het is om met psychische klachten te worstelen en Lisanne is een heel mooi voorbeeld omdat ze zo focust op lichtpuntjes en positiviteit. Leonie schrijft ook over haar carrière, ondernemen met een chronische ziekte, dagelijkse struggles en geeft lifehacks voor chronisch zieke mensen. Er zijn onwijs veel kanten die je op kunt: het is maar net wat je kwijt wilt over je ziekte en hoe je daarmee andere mensen wilt bereiken!

Bloggen over je ziekte kan je ontzettend veel brengen, maar zorg dat je er volledig achter staat en dat je steeds probeert uit te zoeken wat je ermee wilt. Misschien is het gewoon een uitlaatklep, misschien vind je het fijn om je ervaringen te gebruiken om anderen te inspireren, misschien wil je juist focussen op alles wat níet met je ziekte te maken heeft. Een blog kan ervoor zorgen dat je het contact met de niet-zieke jij niet verliest en dat je ook kunt laten zien wie je bent. Dat alleen al is waardevol!