Chronisch ziek & bloggen
C h r o n i s c h z i e k e n e e n b l o g : e e n p e r f e c t e m a t c h ?
De afgelopen jaren zijn chronisch zieke mensen steeds meer van zich gaan laten horen. Via sociale media als Twitter en Facebook, maar tegenwoordig ook veel via Instagram, YouTube en blogs. Er is een hele nieuwe groep bloggers ontstaan, lijkt het wel, en dat is niet zonder gevolgen gebleven. Blogs van chronisch zieken – vooral vrouwen – doen het goed bij bezoekers en maken in veel gevallen ook echt iets los bij het niet-zieke publiek. Eigenlijk heel bijzonder. Maar zo’n blog over je gezondheid beginnen én bijhouden, dat doe je niet zomaar even. Het kan ontzettend waardevol zijn, maar je moet er ook goed over nadenken.
Iets wat helemaal van jou is
Ziek zijn is niet makkelijk: dat hoeven we niet te verbloemen. Als je veel thuis zit, je dromen niet kunt najagen, voortdurend offers moet brengen en vaak voor narigheid naar het ziekenhuis moet, dan is het heel logisch dat je die frustratie en tranen af en toe ergens kwijt moet. Mensen om je heen zeggen misschien dat je sterk moet zijn en er het beste van moet maken, maar soms lukt dat gewoon even niet. Bloggen kan je helpen om je ellende van je af te schrijven, om je even met andere dingen bezig te houden, om de tijd door te komen. Je blog is iets wat helemaal van jou is en waar je mee kunt doen wat je wilt, waar je controle over hebt en waar je troost en plezier uit kunt putten. Je blog kan jouw lichtpuntje zijn, iets waardoor je kunt ontspannen en afleiding kunt vinden. Maar je blog is ook iets waar je trots op kunt zijn: als het niet lukt om te werken of naar school te gaan, kun je met je blog toch je talenten gebruiken, je dagen nuttig invullen en het gevoel hebben dat je iets bereikt… en dat is heel erg waardevol.
Het bloggen kan jou ook heel veel geven. Zo kun je er lotgenootjes door leren kennen, je kunt er nieuwe skills door leren, misschien kom je er wat meer de deur door uit en als het goed is, is het iets waar je energie van krijgt en waar je dagen wat leuker door worden! Als je schrijft over hoe jij dealt met je ziekte, kan dat ook enorm goed zijn voor je persoonlijke groei!
Iets voor je dierbaren
Je hebt vast een hele hoop mensen om je heen die om je geven en die graag willen weten hoe het met je gaat, of je het allemaal nog trekt en welke ontwikkelingen er zijn in je ziekteproces. Het kan heel goed zijn dat je dan helemaal de energie niet hebt om die mensen via de telefoon of de mail of zelfs maar via appjes en sms’jes op de hoogte te houden, zeker als dat ook mensen zijn die je verder niet zo vaak spreekt.[…]