Een goed begin van het nieuwe jaar – mét je ziekte

De kerstvakantie is voorbij, het winterse weer is in volle gang, de vuurwerkresten zijn opgeruimd en de kerstfilms zijn van Netflix verdwenen: de feestdagenperiode is weer voorbij en 2017 is nu toch echt begonnen. Toch hebben de eerste weken van januari nog altijd dat frisse, nieuwe, verwachtingsvolle gevoel – want het is toch écht een nieuw jaar. Of je nou fan bent van de new year, new me-mindset of niet, een nieuw jaar is toch een beetje een nieuw begin. En als je ziek bent, kan dat nét het nieuwe begin zijn dat je nodig hebt. Misschien heb je wel elk jaar opnieuw het gevoel dat je in de afgelopen 365 dagen niets bereikt hebt, geen stap verder bent gekomen. Of misschien heb je wel heel hard je best gedaan, maar is het niet gelukt. Hoe dan ook: 2017 biedt hoop, op nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden, op nieuwe doorbraken. En waarom zouden we daar niet het beste van maken?

Stel jezelf een missie

Ik kan het natuurlijk gaan hebben over doelen en voornemens en terugblikken, maar het is goed mogelijk dat je daar niet op zit te wachten. Dat je geen behoefte hebt aan adviezen die je kunt toepassen op je werk of studie. Misschien wil je gewoon graag dat 2017 een goed jaar wordt voor jou en je gezondheid. Misschien heb je helemaal geen hoge verwachtingen, en dat is heel goed – want een chronische ziekte is verraderlijk en er is niets zo vervelend als aan het eind van het jaar beseffen dat die verwachtingen te hoog waren. Laten we het daarom niet hebben over doelen of voornemens, maar laten we onszelf een missie stellen. Een missie die je helemaal zelf mag bedenken. Eén missie, waar jij in 2017 aan gaat werken. Een missie die eigenlijk niet kan mislukken, omdat je alleen al heel veel zult groeien door eraan te werken en ermee bezig te zijn. Klinkt goed, toch?

Maar wat voor missie dan? Een paar ideeën om je op weg te helpen:

  • Mijn missie is om dit jaar te werken aan het accepteren van mijn ziekte;
  • Dit jaar wil ik graag doorgaan met de zoektocht naar een passende diagnose/arts/behandeling;
  • Mijn missie is om dit jaar zo goed mogelijk voor mezelf te zorgen;
  • Dit jaar wil ik graag stapje voor stapje ontdekken wat ik kan.

En onthoud: één missie. Zorg dat het eentje is waar je achter staat!

Doe een wens

Hoe jammer het ook is, heel veel dingen kunnen we gewoon niet beïnvloeden. We weten niet hoe de dingen gaan lopen, welke rare fratsen ons lijf met ons uit zal halen en wat er allemaal goed en minder goed zal gaan. Maar we kunnen wel een wens doen. Dat heb ik ook gedaan, toen ik in de nacht van één januari buiten naar het vuurwerk aan het kijken was: ik wenste dat ik in 2017 net zo gelukkig mocht zijn als ik in 2016 was. Gewoon een hele simpele wens. Eentje waar je niet heel actief mee bezig hoeft te zijn, maar die wel recht uit je hart komt. Een wens die misschien wel uitkomt. Wat zou je het liefste willen? Een vuurwerkwens lukt niet meer, maar brand bijvoorbeeld een kaarsje of geef je wens aan de sterrenhemel. Of fluister hem jezelf in als je in bed ligt. Het is jouw wens. Een wens die je mag hebben, ongeacht wat er gaat gebeuren. Een wens die je mag doen.

Maak een verheuglijstje

Misschien weet je al wel dat 2017 het jaar wordt van een heftige operatie of een nieuwe reeks nare behandelingen. Maar neem ook even de tijd om een lijstje te maken van de mooie dingen die zullen gaan gebeuren. Kijk in je agenda en schrijf het op: de uitjes, de afspraken met vrienden, de reisjes, de vrije dagen, alles waar je maar naar uitkijkt. En probeer ook de nare dingen te relativeren: verheug je bijvoorbeeld op de mogelijkheid dat je je beter zult gaan voelen na een operatie of behandeling! En is er nog niet veel om je op te verheugen? Plan dan wat dingen!

Schrijf een brief

Begin het jaar door jezelf een brief te schrijven. Je kunt die brief ook aan je ziekte richten, of aan het jaar 2017: als het maar een brief is die je straks op 31 december open kunt maken. Het maakt niet uit wat je erin zet: je verwachtingen, je dromen, je hoop, je angsten voor het komende jaar. Schrijf het in ieder geval even lekker van je af. Dit helpt je ook om je hoofd leeg te maken en het is een mooie manier om aan het eind van het jaar te zien waar je stond in januari!

Kick some ass: maak er het beste van

Misschien heb je wel een ontzettend slopende ziekte waardoor je soms je bed niet uit kunt komen, of misschien is je ziekte wel wat milder en kun je bijvoorbeeld wel naar school. Hoe dan ook: maak er het beste van dit jaar! Probeer elke dag iets te doen waar je aan het einde van de dag met een goed gevoel op kunt terugkijken. Iets waar je blij van wordt, iets wat je trots maakt. Probeer aan je missie te werken. Probeer je grenzen stukje bij stukje te verleggen. Knok voor de juiste behandeling, de juiste medicijnen, de juiste voorzieningen. Bikkel je door de zware dagen heen. Kick some ass, want wij spoonies zijn sterk en die kracht mogen we gebruiken ook!

Vier je successen

Wees niet te hard voor jezelf: leg de lat niet te hoog en durf ook je successen te zien. Schrijf aan het eind van de dag op wat er allemaal goed ging en welke dingen je blij maakten. Beloon jezelf als iets goed is gegaan, bijvoorbeeld als je weer een tentamenweek hebt gehad of als je je door een zware behandeling hebt weten te slaan. Het is allemaal niet makkelijk, het spreekt allemaal niet vanzelf en je dóet het wel gewoon, je kíest er wel voor. Geef jezelf dus die credit en vier je successen!

Vergeet niet: jouw ziekte hoeft niet de kwaliteit van jouw jaar te bepalen. Laat 2017 een poepie ruiken, op wat voor manier dan ook

****

geschreven door // Vivian