Een kortademig verhaaltje

2 comments

Oké, weer een astmatische nacht achter de rug. Getsie de knetsie! Tja, daar heb ik wel eens last van. Tijdens meditatiesessies heb ik geleerd dat het goed en fijn is om wakker te zijn bij alles wat je doet. Maar tijdens het slapen wil ik echter dolgraag van de wap zijn! Het enige dat nu wappert zijn mijn gordijnen bij het open raam, als poging om wat extra zuurstof te vergaren. Vanmorgen bij het krieken en hijgen en puffen van de dag dacht ik, oké, laat ik hier eens wat aan gaan doen! En waar begint een gemiddelde burger dan mee? Of, laat ik voor mezelf spreken, waar begon ik dan mee? Inderdaad, googlen op astma! Whoehoe! Met mijn naar lucht happende hoofd bungelend boven een dampende kop slaap-lekker-thee, kwam ik weldra uit bij de website van het longfonds. Het eerste dat ik dacht was: Longfonds? Waarom een fonds oprichten voor slechts één long! Waarom niet gewoon voor allebei? En gaat het dan om je rechter- of linkerlong, of gewoon een long naar keuze? Ach, misschien hebben ze te maken met bezuinigingen. Of is hun motto ‘Long live life!’, waarin je met één long ook lang kunt leven! Goed, laat ik eerst maar even objectief rondsnuffelen, dacht ik. Maar omdat het snuffelen me bar slecht af ging, en ik het rondneuzen nu een onbekoorlijke zaak vond, besloot ik het bij gewoon kijken te laten. De openingszinnen van longfonds punt en el vond ik echter niet zo gezellig: “Wie astma heeft, moet daarmee leren omgaan. Dat is niet makkelijk. Gevoelens van boosheid, verdriet of angst zijn daarbij heel normaal. De meeste mensen met astma kunnen met de juiste behandeling een normaal leven leiden. Richt u vooral op wat u nog wel kunt, maar houd rekening met wat niet meer lukt.” Oké. En er stond ook nog iets over dat je het kunt erven. Maar dan moet je wel een astma of een astpa hebben, lijkt me dan. Een astopa heb ik in ieder geval wel, een maand geleden is hij vijfennegentig jaar geworden, en hij maakt nog steeds leuke grapjes. Maar ik dwaal af! Laat ik maar eens naar de Tuinen hoppen. Beetje kruiden van dokter Vogel kopen en zo. Fluitende dokters daar heb ik wel wat mee! Astma gezellig is! En astma helpt! Misschien hebben ze wel gezonde astmadeliefjesthee. En anders ga ik wel weer wat anders proberen. Alle luchtwegen leiden naar Rome!… Hijg, puf. En zo schrijdt… hijg, krak, piep… het leven….pufff….voort.

PS Hopelijk heb ik jullie met het delen van mijn a.a. (astmatische avontuur) een adembenemend momentje bezorgd!

****

Geschreven door // Luuk Lenders

2 thoughts on “Een kortademig verhaaltje

  1. Leuk om te lezen en vooral die woordspelingen Luuk. Minder leuk voor jou dat je er last van hebt. Succes en hopelijk word je ook een astopa.

  2. prachtige evenals opmerkelijke blog. Ik heb eigenlijk moet je
    wel, voor het geven van ons veel beter details.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.