Sporten met chronische pijn: acht tips

Sporten wordt vaak gepresenteerd als de heilige graal; de oplossing voor alle problemen. Zeker problemen die lastig te definiëren zijn en mogelijk meer psychisch zijn dan lichamelijk. Problemen die tussen je oren zitten – iets wat ik in de afgelopen jaren geregeld aan heb moeten horen.

Maar het is best lastig om te sporten als je chronische pijn hebt. Als het soms zo fantastisch gaat dat je het wel van de daken kunt schreeuwen, terwijl je een paar maanden later weer volledig in de put zit. Daarnaast is het tegenwoordig nauwelijks meer genoeg om één à twee keer per week te sporten: nee, eigenlijk moet je iedere dag minstens een uur in de sportschool staan. En daarbij ook nog kunnen liften. Ja ja. De wereld verwacht wat van je als je jong bent en gezond wilt zijn.

Door de jaren heen heb ik veel geleerd. Als sportief aangelegd meisje uit een sportieve familie ben ik van jongs af aan al in beweging geweest, ook toen het bergafwaarts ging met mijn pijn. Op basis van mijn ervaringen heb ik aantal tips voor jullie op een rijtje gezet!

//

1.  L e e r  j e  g r e n z e n  k e n n e n

Dit geldt overigens voor alles, niet alleen voor sport. Het is belangrijk om te weten waar je grenzen liggen. Dat betekent ook dat je er soms een keertje heel hard overheen kunt gaan. Ik heb een periode doorgemaakt waarin ik erg onzeker was over mijn uiterlijk en veel begon te sporten – te veel voor mijn lichaam. Dan sportte ik wel vijf keer per week en kon ik vervolgens bijna een maand niets. Stom, want ik wist dondersgoed waar mijn grenzen lagen, ik vertikte het alleen ze te erkennen. Dus: ken je grenzen en waardeer ze.

2.  L u i s t e r  n a a r  j e  l i c h a a m 

Toegegeven: dat klinkt altijd een beetje zweverig. Vind ik zelf ook. “Luister naar wat je lichaam je te vertellen heeft”. Maar ook dat is heel waardevol. Doet het pijn als je hardloopt, maar niet als je fietst? Dan ga je fietsen en laat je die hardloopschoenen lekker in de kast staan. Is een halfuurtje wandelen in het park voor jou eigenlijk al genoeg? Nou, prima toch! Het is jouw lichaam. Jij kent het het beste, dus jij weet hoe je het best kunt bewegen.

StockSnap_CHYNJ3VHZ0

3.  O m a r m  j e  s t e r k e  p u n t e n  é n  j e  z w a k k e  p u n t e n

Ik heb een rugoperatie gehad waardoor ik heel weinig beweging heb in mijn rug. Daardoor zijn er best een hoop dingen die ik niet kan doen – zo heb ik dansen op moeten geven en kan ik nooit een hele Pilates-les meedraaien. So be it. Want er zijn ook nog steeds heel veel dingen die ik wél kan doen. Ondanks mijn beperking, ondanks mijn pijn. En door te focussen op dingen die ik wel kan en de dingen die ik niet kan gewoon te laten, voel ik me ook een stuk minder beperkt.

4.  V r a a g  a d v i e s

Aan een fysiotherapeut, een arts, wie dan ook. Je hebt nou eenmaal een lichaam wat iets meer zorg en aandacht nodig heeft. Daar is niets mis mee. Maar zeker als je vaak over je grenzen heengaat en niet goed weet wat je wel en niet kan, kan het wijs zijn om professioneel advies in te winnen.

5.  B o u w  h e t  r u s t i g  o p

Opwarming is een van de meest belangrijke dingen van het sporten. Als je spieren niet goed opgewarmd zijn voordat je begint, heb je een hogere kans op spierpijn en blessures. Voordat je gaat sporten (of het nou om dansen, fitness of kickboksen gaat) is het wijs om even vijf of tien minuten te wandelen of de fietsen. Op die manier breng je je circulatie op gang en is je lichaam beter voorbereid op beweging.

Daarbij hoef je niet direct alles te doen tijdens je sportsessie. Misschien is het voor jou momenteel al meer dan genoeg om een halfuur buiten te gaan wandelen. En wie weet lukt het de maand erna om een klein rondje te joggen.

StockSnap_9MKVXCFYA5

6.  D e n k  e e n s  a a n  m i n d f u l n e s s

Bewegingsvormen die raakvlakken hebben met mindfulness worden alsmaar populairder – denk hierbij aan tai chi, pilates, yoga of combinaties van de drie. Vooral pilates is een aanrader voor mensen die beperkingen hebben omdat de focus daarbij ligt op controle en je jezelf niet in allerlei rare bochten probeert te wringen. Daarbij zijn deze lessen ook erg gericht op de connectie tussen ‘mind’ en ‘body’ met behulp van ademhaling. Dit is niet alleen een fijne manier om je lichaam beter te leren kennen, het brengt ook een stuk rust met zich mee. Pilates is zelfs oorspronkelijk gemaakt om mensen in ziekenhuisbedden binnen hun grenzen te laten bewegen!

7.  L u i s t e r  n a a r  j e z e l f  e n  v o o r a l  n i e t  n a a r  a n d e r e n  ( o o k  n i e t  n a a r  m i j )

Ik kan natuurlijk wel heel mooi adviezen oprakelen, maar mijn lichaam is anders dan het jouwe, mijn leven is anders dan het jouwe en op sommige dagen voelt het nauwelijks alsof er iets met mij aan de hand is. Er zullen heel veel mensen langskomen in je leven die je proberen te vertellen hoe je om moet gaan met je ziekte of beperking, maar er is geen enkel persoon die het uiteindelijk zo goed zal weten als jij. Jij bent expert op het gebied van je eigen lichaam. Houd daaraan vast, en probeer je zo min mogelijk aan te trekken van al het – wellicht goedbedoelde – advies van de mensen om je heen.

8.  H e b  e r  p l e z i e r  i n

Tenslotte de laatste en misschien nog wel de belangrijkste tip: wat je ook besluit te doen omtrent sport of beweging, heb er plezier in! Doe het voor jezelf – om sterker te worden, soepeler, of simpelweg omdat het je hoofd lekker leegmaakt als je even met iets heel anders bezig bent.

StockSnap_G9OLTBKN1P

****

Geschreven door // Fee