Zelfcompassie

Hoe behandel jij jezelf?

De laatste tijd zien we woorden als ’zelfcompassie’ en ’mindfullness’ overal opduiken. In een wereld waar alles constant sneller en grootser moet, krijgen we individueel steeds meer de behoefte om naar binnen te keren en de stilte op te zoeken. Juist in een maatschappij die torenhoge eisen op ons afvuurt, is het de uitdaging om zelf voldoende rust en ontspanning op te zoeken.

Zelfcompassie is een combinatie van:

-zelfvriendelijkheid: lief en begripvol naar jezelf toe blijven wanneer je ergens in faalt, in plaats van kritisch te reageren.

-menselijkheid: inzien dat iedereen vervelende en ongewenste dingen meemaakt en dat je daarin nooit alleen bent.

-mindfulness: je emoties op een gebalanceerde manier benaderen en je er niet door laten overspoelen.

Uit een in 2012 gepubliceerde studie van onderzoekers aan het Duke University Medical Center blijkt dat zelfcompassie zeer waardevol kan zijn voor patiënten met chronische pijn.
Patiënten die hoger scoorden op de self compassion scale functioneerden psychologisch beter (minder negatieve invloed, meer positieve invloed), konden beter omgaan met pijn (grotere zelfeffectiviteit en minder catastroferen van pijn) en hadden lagere levels van pijn en immobiliteit.

Simpel gezegd lijkt lief zijn voor jezelf dus een belangrijke factor te zijn bij het (leren) omgaan met een chronische ziekte. Dit klinkt niet meer dan logisch, maar is in de praktijk nog best een uitdaging.

meditator-high-res

Tips om zelfcompassie te vergroten:

-Probeer om je (lichamelijk) lijden te aanschouwen en te accepteren voor wat het is.

Heb je bijvoorbeeld gewrichtspijn of een zere maag? Constateer dit dan, maar probeer daar vooral geen verhaal of verklaring achter te zoeken. Negeer het niet, overschreeuw het niet, maak het niet zwaarder dan het is, maar sta stil bij wat je voelt en blijf zo kalm mogelijk. Sluit je ogen en haal op een ontspannen manier adem, waarbij een diepe inademing en een lange uitademing centraal staan.

-Probeer om verwachtingen en ideaalbeelden los te laten, zowel die van anderen als van jezelf.

Een hele lastige, aangezien we allemaal ongemerkt steeds nieuwe verwachtingen aan het creëren zijn. Verwachtingen van onszelf, verwachtingen van anderen en verwachtingen voor de toekomst. Probeer eens om gebeurtenissen wat meer over je heen te laten komen en achteraf pas na te gaan wat de positieve of eventueel negatieve kanten van de situatie waren. Immers, als er geen verwachtingen zijn, kan er ook niet gefaald worden. Er kunnen enkel dingen zijn die een bepaalde impact hebben gehad en daar kan dan van geleerd worden zonder dat er iemand voor gestraft wordt. Ook aan de verwachtingen van anderen hoef je niet te voldoen. Jij bent uniek en anderen zullen het juist waarderen als je jouw authenticiteit naar voren laat komen, in plaats van je steeds aan te passen aan de verwachtingen en denkbeelden van de mensen op je heen.

-Maak gebruik van positieve affirmaties en mantra’s om meer vertrouwen in jezelf te creëren.

Dit voelt in het begin vaak heel ongemakkelijk, maar kan uiteindelijk een verrassend positief resultaat opleveren. Hang bijvoorbeeld eens een briefje op de spiegel waar je ’s ochtends in kijkt waarop staat: ”je bent mooi, je bent sterk en ik geloof in je”. Of ga zelf voor de spiegel staan en spreek uit wat je graag zou willen (zijn). ”Ik ben positief, ik ben energiek en vandaag wordt een goede dag”. Geloof oprecht in wat je zegt en neem jezelf te allen tijde serieus, ook al vind je dit nog moeilijk. Onderschat de kracht van je gedachten en woorden vooral niet; je zult zien dat het na een tijdje vanzelf gaat!

-Ga liefdevol en vergeeflijk met jezelf om.

Waarom vinden we het toch zo moeilijk om onszelf het beste te gunnen? We stellen onhaalbare eisen aan onszelf en straffen het onmiddellijk af als hier niet aan voldaan kan worden. Zou je dat ook doen bij een ander waar je van houdt? Je moeder, je partner of je beste vriendin? Hoogstwaarschijnlijk niet. Je gunt hen een gelukkig en gezond leven en biedt steun en troost als er een keer iets misloopt. Probeer jezelf hetzelfde te gunnen. Als het eens niet gaat zoals je graag zou willen of je maakt een fout, behandel jezelf dan als een vriend en niet als een vijand.

-Meditatie en yoga

Meditatie en yoga zijn belangrijke hulpmiddelen bij het derde aspect van zelfcompassie: de mindfullness. Meditatie dwingt je om zorgen over het verleden en de toekomst uit te schakelen en je geheel te focussen op het heden. Door je enkel te concentreren op een langzame, ontspannen ademhaling, verdwijnen (negatieve) gedachten naar de achtergrond, vertraagt je hartslag en komen zowel je lichaam als geest in een ultieme ruststand terecht. Tijdens yoga bereik je deze stand door je lichamelijke bewegingen zorgvuldig met je ademhaling te synchroniseren en eventuele fysieke ongemakken te aanschouwen en te accepteren.

Deze maand zou ik heel graag van jullie willen weten in hoeverre jullie in staat zijn zelfcompassie te beoefenen en tegen welke hindernissen jullie aanlopen in dit proces. Deel jouw ervaringen door te reageren in de Brave Talk discussies, of via social media met #BraveDutchies en/of #Bravetalk.

****

Geschreven door // Lisanne