Een brief aan mezelf

12 comments

Lieve Lisanne,

2016 was het jaar waarin je eindelijk zou gaan opknappen. De behandelingen zouden aanslaan en je zou je oude zelf langzaam maar zeker weer terugkrijgen. Je dagen zouden weer rijkelijk gevuld zijn met muziek in plaats van met medicijnen, knotsgekke therapieën en drassige groene drankjes.

L a t e n  w e  h e e l  e e r l i j k  z i j n : d a t  i s  n i e t  g e b e u r d . Ondanks de zware behandelingen die je hebt ondergaan en alle tijd en energie die je hebt gestoken in het zorgen voor je lichaam ben je nog steeds ziek. Het gevecht met die geniepige beestjes is nog niet voorbij. Je hebt nog steeds dagelijks pijn en bent nog steeds 90% van de tijd uitgeput. Je kunt niet werken, niet studeren en zelfs zingen is vaak te zwaar voor je. Dat is zwart op wit toch best een beetje confronterend, he?

mijn_collage

Maar er is wel iets anders gebeurd dit jaar. Ik daag je uit om daar trots op te zijn, ook al is dat moeilijk voor je. Het is namelijk iets dat vele malen belangrijker is dan succes, salaris en hoge cijfers. Ik hoop ook zó dat je dat onthoudt als je straks misschien weer ‘de maatschappij in’ kunt.

J e  l e e f t  n u  b e w u s t . Je geniet ontzettend van ogenschijnlijk kleine dingen. Je wilt niet meer om de haverklap (weg)rennen of door de grond zakken. Je hebt je opengesteld voor mensen om je heen en zelfs voor volslagen vreemden. Er zijn momenten geweest waarop je het wel wilde uitschreeuwen van de pijn en ook die momenten gingen voorbij. Elke keer creëerde dat een beetje vertrouwen in je eigen weerbaarheid. Je bent dichter bij jezelf gaan staan en begint ook langzaamaan je onvolkomenheden te accepteren. Je durft meer te leven vanuit je hart en hebt ideaalbeelden losgelaten.

Ik zie je nog wel twijfelen hoor. De angst is nog niet weg. De angst dat het niet meer goed zal komen. Dat dit voortaan je leven zal zijn of dat je nog verder achteruit zal gaan. Maar zelfs als die angst werkelijkheid wordt dan weet ik dat jij ergens weer de kracht zal vinden om door te gaan. Niet op de manier die je voor ogen had, maar improviseren heb je altijd leuk gevonden.
Ik zie nog vlagen van je perfectionisme terugkomen in je strikte therapie schema’s en je plannen voor Brave Dutchies. Laat het af en toe los. Zodra je loslaat heb je twee handen vrij. Sta stil bij wat je nú doet. Bij alles dat je al hebt gedaan.

B e n  t e v r e d e n , m a a r  r a a k  n o o i t  j e  i n s p i r a t i e  k w i j t . W a n t  d a t  i s  d e  b r a n d s t o f  w a a r o p  j e  l o o p t .

Last but not least: heb lief! Durf liefde te uiten en te ontvangen. Houd de mooie mensen om je heen goed vast, want zonder hen was je dit jaar niet doorgekomen. Bedank ze voor hun hulp, vergeef ze hun vergissingen en koester ze omdat ze er altijd zijn. Denk niet dat jij in ruil daarvoor nu niets te bieden hebt, want ook vanuit je bed kun je grote gebaren maken. 

Dus. Zullen we in 2017 dan écht écht écht beter worden?

****

geschreven door // Lisanne
foto // Jasper Timmermans

12 thoughts on “Een brief aan mezelf

 1. Wauw! Wat een geweldige brief! En ook zo herkenbaar…
  Ik wens je voor 2017 alle kracht, moed en liefde toe! Liefs Marloes

  1. Dank je wel voor je mooie compliment Marloes en wat fijn dat je je erin kunt herkennen! Het feit dat ik niet alleen ben, verzacht voor mij de omstandigheden enorm. Ik wens je een heel liefdevol, gelukkig en gezond 2017 toe. Liefs, Lisanne

 2. Als ik je brief lees, realiseer ik me dat ik nooit echt geweten hoe jij knokt voor je gezondheid. Dat je toch nog kans zag om les te geven en zelfs op ons zomerkamp workshops te geven, vond ik toen al knap maar nu helemaal bewonderswaardig. We missen je en als je ooit sterk genoeg bent om weer een draadje op te pakken, ben je van harte welkom. Wij wensen je alle sterkte met dit moeilijke proces en alle goeds in 2017 . Lieve groet Huuk en Angela van Backstage

  1. Dank je wel, Angela en Huuk! Het lesgeven bij Backstage en de workshops op het gezellige zomerkamp gaven mij ook een hoop energie en voldoening. Helaas slokte het nóg meer energie weg en moest er even plaats gemaakt worden voor rust. Ik hoop van harte dat ik uiteindelijk weer een draadje kan komen oppakken. Alle goeds voor jullie in 2017 en lieve groetjes aan iedereen bij Backstage!

 3. Lieve lisanne. Al ken ik je alleen maar via geert en van de proms toen je meezong in de harmonie, toch wil ik zeggen dat ik respect voor je heb. Wat een doorzettingsvermogen met zo’n slopende ziekte. Ik hoop voor jou heel veel goeds in 2017. Gr anja van leuken

  1. Hoi Lisanne, ook ik ken je via je vader en lees je blog regelmatig en hoor ook af en toe op de repetitie hie het ermee gaat. Zelfs ook leuke verhalen over je nieuwe vriendinnetje Ginny! Ik hoop van ganser harte dat 2017 voor jou een beter jaar zal gaan worden. Keep up the faith!! Groetjes Christel

   1. Dank je wel voor jullie lieve, spontane reacties Anja en Christel. Dat doet me heel erg goed! Ik wens jullie beiden een ontzettend mooi, muzikaal en gezond 2017 toe!

 4. Mooi geschreven Lisanne ?? je mag trots op jezelf wezen. Mensen kunnen nog veel van je leren. Het slaat nergens op ik die me druk maakt om een grammetje meer of minder… en jij die vecht.. ook ik leer daarvan. 🙂

  1. Dank je wel Annelisa, wat lief van je! Ach ik maak me stiekem ook nog wel eens druk om een vetrolletje of een bad hair day hoor 😉 Zolang je je daar maar niet door laat opslokken, want dat is natuurlijk zonde van je kostbare tijd en energie. Ik wens je een heel mooi 2017 toe! liefs

 5. Lieve sterke mooie muzikale Lisanne, ik wil jou en je ouders veel liefs, sterkte, kracht, plezier, succes, alles wat je nodig hebt toewensen. Ik heb je bericht geplaatst zodat iedereen drie keer nadenkt voordat ie iets onbenulligs wenst, alles is onbelangrijk in vergelijking met wat jij moet doormaken. Superveel respect voor je.

  1. Wat een ontzettend lieve en meelevende reactie Anita, dank je wel! Dat doet me goed. Gezondheidsproblemen zetten kleine, onbenullige zorgen inderdaad in een heel ander daglicht. Maar iedereen mag zich wel eens rot voelen natuurlijk. En ik prijs me ontzettend gelukkig dat we het zo goed hebben hier in Nederland en dat ik zoveel lieve mensen om me heen heb. Heel belangrijk. Ik wens jou alle goeds toe voor 2017 , geniet van de jaarwisseling!

 6. Wat een positiviteit en doorzettingsvermogen heb jij, Lisanne!
  Ik heb bewondering voor jou, hoe je met deze zware opgave omgaat.
  En daarbij ook heel mooi hoe kwetsbaar jij je opstelt.
  Voor mij ook ‘leuk’ om te zien, want ik heb me voorgenomen om op mijn
  verjaardag ook een brief aan mezelf te schrijven.
  Dank je wel voor het delen van je openhartige brief en ik wens je veel kracht,
  gezondheid en vertrouwen toe voor dit jaar!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.