“Neem eens een pilletje”

2 comments

Regelmatig krijg ik de vraag welke medicijnen ik gebruik voor mijn MS. Mensen zijn vaak verbaasd als ik dan antwoord met : “Niets.”

Vlak na mijn diagnose stelde de neuroloog mij de vraag of ik medicijnen wilde gaan gebruiken. Ik had me op dat moment nog helemaal niet verdiept in de mogelijkheden die er allemaal zijn op het gebied van medicatie bij MS en vroeg hem om een advies. Ik kreeg een opsomming van de mogelijkheden die er zijn. En dat zijn er nogal wat; van pillen, tot spuiten, tot kuren in het ziekenhuis enz. Het rijtje met de bijwerkingen was ook niet mis.

Natuurlijk wilde ik ook weten wat het effect zou zijn van al die medicijnen, maar het enige dat hij mij met 100 % zekerheid kon zeggen, was dat er bij de vorm die ik heb ( MS relaps remitting = aanval-herstel, maar nooit meer 100 % herstel) eigenlijk niets te bewijzen is op het gebied van de werking van de medicijnen. Omdat de ziekte niet te voorspellen is en een heel grillig beloop kan hebben, weet je niet of je minder aanvallen ( Schubs) hebt door de medicijnen of dat de MS zelf minder actief is. Ik vroeg hem hoe ik er voor kon zorgen dat ik nieuwe aanvallen kon voorkomen zonder medicijnen. Het antwoord dat hij mij op dat moment gaf, zal ik nooit vergeten:

“Je zult heel goed moeten luisteren naar je eigen lichaam. “

Ik mocht er even over nadenken. Thuis ben ik alles gaan uitzoeken op internet. Daar werd ik niet veel wijzer van. Je leest op de forums natuurlijk de meest verschrikkelijke verhalen en de medici vertellen juist weer alleen positieve verhalen. Ook heb je allerlei alternatieve middelen, diëten en ga zo maar door. Ik zag door de bomen het bos niet meer, maar wist eigenlijk wel zeker dat ik (nog) geen medicijnen wilde gaan gebruiken. De bijwerkingen wegen in mijn optiek niet op tegen het niet bewezen resultaat.

Dus nu volg ik het advies op van de neuroloog; goed luisteren naar mijn lichaam. Ik moet je zeggen dat dat niet zo eenvoudig is. Misschien als er een uitknop op mijn hersenen zou zitten, dat het makkelijk zou zijn. Want ook al geeft mijn lichaam heel vaak aan dat ik moet gaan rusten/slapen, mijn hersenen stimuleren mij altijd om actief te zijn, nieuwe plannen te maken, op te ruimen en nog honderdduizend andere dingen. Kijk, als daar nou een pilletje voor zou bestaan 🙂

Volgende week maandag start ik met het EET ANDERS EXPERIMENT van de stichting MS – ANDERS. Het doel is om te kijken wat het effect is van gezonde voeding. Ik ben heel benieuwd. Het zou toch mooi zijn als gezond eten mijn nieuwe medicijn wordt!

****

Geschreven door // Paula Smit

2 thoughts on ““Neem eens een pilletje”

  1. Het actieve hoofd is een herkenbaar probleem, en kan ook als ADD benoemd worden kwam ik laatst achter. Een vorm van ADHD in je hoofd. Ik kon er niet meer door in slaap komen en bleef hele nachten wakker, willen slapen maar het hoofd wilt maar niet stil zijn. Continu gedachtes, diverse door elkaar op de voor en achtergrond. Ontspanningstabletjes en melatonine hielpen niet. Sinds ik aan de mediwiet ben is mijn leven veranderd, pijnvrijer, ontspannender, geconcentreerder. Ik kan weer slapen met een rustig hoofd, mijn lichaam is soepeler. Alvast succes met het dieet, mijn moeder heeft dezelfde beslissing gemaakt met de medicatie, de pijn zonder was beter handelbaar dan met de zware bijwerkingen.

    1. Wat goed om te horen dat het ontspannen, concentreren en slapen nu zoveel beter gaat! Ik gebruik zelf ook af en toe CBD olie om in slaap te komen. Krijg je de mediwiet voorgeschreven door een arts?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.